Bútor kárpitozás, felújítás

Heverők kárpitozása

2019. március 12. - Bútormester

Hagyományos heverőt készít a kárpitos

karpitozott hevero butorA kárpitozott heverők elsősorban a kombinált szobák bútorai, ezért nagyarányú elterjedésüket a századforduló tájától számíthatjuk. A heverő elterjedését a hagyományos kárpítozási technológia fejlettsége tette lehetővé, alakulását szakaszosság jellemzi.

A mai, modern kárpitozott heverők a szocializmusra jellemző elsilányosodást követő modernizmus eredményeként jöttek létre. Az ellentmondások leküzdése, a tartalom és a forma, az anyag – szerkezet- technológia egysége még ma sem mondható egyértelműen teljesnek.

A hagyományos kárpitozott heverők

A hagyományos heverőszerkezetek sokféle állványszerkezeti és néhány alap kárpitos szerkezeti megoldással készülnek. A legtöbb heverő ágyneműtartóval, két végű vagy U alakú, állvánnyal és kiemelhető fekvőrésszel készült. Az ágyneműtartó nélküli heverők kategóriájába tartoztak a díványok és a sezlonok.

Kárpitozott sezlon

A sezlon a maga egyszerűségében és kitűnő funkcióteljesítő képességei miatt a legklasszikusabb heverő.
A sezlonállvány lábakra állított alapkeretből – ami a kárpitkeret is volt – valamint az emelt fejtámasz szerkezetből állt. A 4 vagy 6 db láb ragasztott és ékelt körcsapokkal épült az alapkeretbe. Az alapkeret fenyőfából készült. A 80-120x40-60 mm szerelvényméretű keretet szimpla ollós csapokkal építették össze, azt két fészekcsappal beépített bordával merevítették. A sezlon egybeépített vagy leemelhető, emelt fejrésszel készült. Az egybeépített fejrész két oldalán egy-egy formára vágott felső oldalú palánkot rögzítettek az alapkerethez. A palánkokat a felső végükön és a középtájon összekötő lécekkel merevítették meg. A leemelhető fejrészű sezlonon a palánkokat mintegy félbevágva az alsó részt az előzőkkel azonos módon rögzítették.

A sezlon kárpitozása

A sezlon kárpitja a hagyományos kéttölcsérrugó megjelenésétől gyakorlatilag annak megszűnéséig tartott. Epedarugózatot csak nagyon ritkán használtak a kárpitosok ehhez a termékhez. A kárpitozás tartószerkezete textilheveder volt. A leggyakoribb hevederezési mód: a rugók alatt hosszirányban 2-2 szál, a keresztsorok alatt 1-1 szál heveder, vászon kötésszerűen.

A budapesti szolgáltatók gyorsan és szakszerűen kárpitoznak sezlont és heverőt is.

Tovább